Fredrik 'Benke' Rydman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Fredrik 'Benke' Rydman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Västeråsare bakom hyllade Eurovisionnumret

"De var alldeles tårögda"
1:48 min

Mitt i gårdagens schlagerfest lyfte koreografen och västeråsaren Fredrik "Benke" Rydman flyktingfrågan med ett nummer som har hyllats och berört många.

– Vi kände att vi inte kan blunda för den här situationen som Europa står inför. Så vi kände jag, och Jennie Widegren som också är med, att vi måste belysa den, säger västeråsaren Fredrik "Benke" Rydman, dansare och koreograf.

Iklädda grå kläder dansade ett 20-tal dansare The grey people, mellanakten som förde tankarna till de tusentals människor som är på flykt genom Europa och som berörde många under gårdagens semifinal i Eurovision. 

– Jag tror aldrig jag har fått så mycket fin respons. Det var delegationer där borta som satt och grät i green room som Grekland, Ungern och Armenien. Det var fantastiskt på det sättet, säger "Benke" Rydman.

Vad var det med den här tolkningen av situationen som berörde, tror du?

– Det handlar om utsatthet och ensamhet och nakenhet inför det okända. Man kan tvätta bort det så finns det den här grunden i alla människor som faktiskt är kärleken människor emellan. Jag tror folk kände den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".