Polisforskare: För tidigt avslutade utredningar skadar polisens förtroende

"Kan ge en konstig signal"
1:32 min

Att polisen lägger ner en utredning är inte ovanligt. Mer än hälften av alla läggs ner, många av dem minuter efter att polisanmälan gjorts. Men Krister Nyberg, pensionerad förundersökningsledare hos polisen, menar att det skadar förtroendet för polisen.

I morse berättade vi om Sara som blev antastad av en okänd man i centrala Västerås. Hon polisanmälde, men när hon sedan fick tillbaka anmälan hade polisen tagit bort allt om gärningsmannens signalement, samtidigt som hon också fick besked om att utredningen var nedlagd.

Krister Nyberg, pensionerad förundersökningsledare hos polisen och tidigare studierektor på Polishögskolan, menar att det skadar förtroendet för polisen.

– Jag tycker att det ibland kan vara så att människor som kommer in på en polisstation och gör en brottsanmälan och sedan får veta att den läggs ner redan innan man hinner lämna polisstationen kan ge en konstig signal till allmänheten, säger han.

– Administrativt för polisen så kan jag förstå att man kan göra så, men den pedagogiska effekten av det är att allmänheten uppfattar det som att man inte bryr sig om just det brottet. Och brottsoffren kan känna sig svikna av polisen, att polisen inte bryr sig och det finns ju också en brottsling som kan ha uppfattat detta och kan dra slutsasten att det inte var så allvarligt, att polisen ändå inte bryr sig, säger Krister.

Krister Nyberg tycker att man istället ska lägga anmälningarna vilande en månad eftersom det kan komma nya spår efter att man tar en ny kontakt med brottsoffret. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".