Det färdiga smaskiga resultatet, helgrillad kyckling.
1 av 2
Det färdiga smaskiga resultatet. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Radiokocken Amir fixar idag helgrillad kyckling.
2 av 2
Radiokocken Amir fixar idag helgrillad kyckling. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.

Radiokocken Amir fixar helgrillad kyckling

Sommaren är här och eftersom vår radiokock Amir Kheirmand är galen i sin grill blir det idag helgrillad kyckling med en fräsch potatissallad och dilltzatziki. 

Helgrillad kyckling

1 hel kyckling, gärna majskyckling

3 msk olivolja

1 msk paprikapulver

salt o peppar

  1. Dela kycklingen över bröstet och vik upp den som den blir platt.
  2. Blanda ihop olivolja, paprikapulver, ordentligt med salt och peppar och pensla kycklingen på alla sidor.
  3. Grilla kycklingen på båda sidorna till en innertemperatur på 75 grader.

Potatissallad

500 g färskpotatis - kokt och delad

1 rödlök - tunt skivad

1 näve babyspenat

50 g soltorkade tomater - strimlade

3 msk olivolja

2 tsk citronsaft

1 knippe dill - hackad

100 g svarta oliver

150 gram fetaost

salt o peppar

  1. Blanda potatisen med babyspenaten, oliverna, soltorkade tomaterna och rödlöken.
  2. Blanda ihop en dressing med olivolja, citronsaft, salt och peppar och blanda runt.
  3. Smula över fetaosten och strö över Dill.

Tzatziki

250 gram rysk yoghurt

½ slanggurka

1 knippe mynta, finhackad

½ vitlöksklyfta, pressad

½ msk citronsaft

salt och svartpeppar

  1. Dela gurkan på längden och kärna ur den med en liten sked. Riv det grovt och krama ur ordentligt.
  2. Lägg gurkan i en skål tillsammans med yoghurten, pressad vitlök, citronsaft, mynta, salt och peppar. Blanda runt och ställ i kylen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".