Fredrik Eriksson, brandingenjör. Foto: Audrey Erath/Sveriges Radio
Fredrik Eriksson, brandingenjör. Foto: Audrey Erath/Sveriges Radio

Avstängda vägar vid olyckor ska minska risker för räddningspersonal

"För att säkra vår arbetsmiljö"
1:06 min

På kort tid har inte mindre än tre brandmän dött i landet i samband med att de arbetat vid trafikolyckor. Och man väljer nu att stänga av alla körbanor vid trafikolyckor på flera håll i landet.

Fredrik Eriksson på Mälardalens Brand och Räddningsförbund berättar att de kommer att göra totalavstängningar av vägar när en olycka inträffat:

– Ja, för att säkra vår arbetsmiljö och definitivt under det första skedet av räddningsarbetet. Det kan ju vara både bråttom och stressigt på plats och då ska vi inte behöva se oss om tre gånger extra så att det inte kommer en bil i hög hastighet, säger han.

Men det kommer väl att bli långa köer?

– Det kommer det att bli förstås och ju längre tid det tar innan vi får polis på plats som kan dirigera om trafiken så kommer det ju dröja innan man har möjlighet att komma förbi. Men vi kan inte hålla på och "deala" med vår personals liv bara för att vi ska få trafiken att flyta, säger Fredrik Eriksson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".