Pernilla Börjesson, utvecklingsledare vid länsstyrelsen.
Pernilla Börjesson, utvecklingsledare vid länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Västmanländska barn tvingas gifta sig

"När man väl kommer dit är ett bröllop planerat"
1:49 min

Sommaren som närmar sig är den tid då det är vanligast att unga flickor förs ut ur Sverige för att ingå tvångsäktenskap, och för att sedan inte ha någon möjlighet att ta sig tillbaka hit.

Man vet inte säkert hur många som drabbas, men det kan röra sig om ett tiotal västmanländska barn varje år, enligt länsstyrelsen.

– Oftast åker man utomlands under falska förespeglingar, att man tror att man ska på semester och hälsa på familj och släkt i hemlandet. När man väl kommer dit är ett bröllop planerat och det finns en make som är vald till en, säger länsstyrelsens utvecklingsledare Pernilla Börjesson.

– Barn ska inte gifta sig, barn har rätt till frihet, att gå i skolan och göra sina egna val. Att tvingas in i äktenskap när man är 13-16 år gammal är ju fruktansvärt och det blir ju ett liv med våldtäkter, misshandel för tidiga graviditeter.

För att hjälpa flickorna och det fåtal pojkar som utsätts för tvångsgifte gäller det att försöka hindra själva bortförandet. När barnen väl lämnat Sverige är det mycket svårare att få dem tillbaka.

Därför drar länsstyrelsen nu igång en informationskampanj som riktar sig till ungdomar, personal i skolan, ungdomsmottagningar och andra för att förhoppningsvis lyckas fånga upp och hjälpa några av de barn som riskerar att föras bort. Information finns också på flygplatser.

Är man orolig att en själv eller någon man känner är på väg att bli bortgift är det viktigt att slå kontakta någon vuxen man litar på, menar Pernilla Börjesson och säger vidare att det även finns saker att tänka på om det går så långt att man reser.

– Ta med telefonnummer och e-postadresser till polis eller andra kontaktpersoner i Sverige och försöka hålla kontakten, gärna via sociala medier. Passen brukar bli beslagtagna, så det allra bästa är om man har möjlighet att ta papperskopior på sitt pass.

Hur ser du på risken att det här skrämmer upp unga flickor som bara ska åka och träffa släkten i sommar?

– Ja, det får vi ta med i beräkningen. Kan vi rädda någon unge från att bli bortgift får det vara värt det, säger Pernilla Börjesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".