Arrangören Norsang Norsang tillsammans med de tibetanska munkarna Khenpo Choephel och Nima Gylan Tamang.
Arrangören Norsang Norsang tillsammans med de tibetanska munkarna Khenpo Choephel och Nima Gylan Tamang. Foto: Emelie Sörling/Sveriges Radio.

Munkar ska lära västeråsarna om tibetansk kultur

"Mandalan ska utveckla världsfred och medkänsla"
1:50 min

De närmsta fem dagarna har Västerås finbesök av två tibetanska munkar, Khenpo Choephel och Nima Gylan Tamang. De kommer bland annat föreläsa om tibetansk buddhism och kultur och även tillverka en mandala av sand för att sprida medkänsla.

Mandalan tillverkas av färgad, finkornig sand och det arbetet kommer ta tre dagar. På stadsbiblioteket i Västerås kan besökare följa konstverkets utveckling med start på onsdag. 

– Vi är här för att lära människor att hitta sitt inre lugn genom meditation och lära om den buddhistiska kulturen. Vi ska också bygga en sandmandala, det är fin buddhistisk konst, säger Khenpo Choephel.

Han berättar att mandalan symboliserar medkänsla. När den är klar kommer Mandalan läggas i Svartån i Västerås.

– Idéen är att ån går till havet och att havet sedan går över hela världen. Det ska utveckla världsfred och medkänsla, säger Khenpo Choephel.

Det är ditt första besök i Europa, varför valde du att åka till just Västerås?

– Det är Norsangs hemland och han har bett mig komma hit flera gånger tidigare men jag har aldrig haft möjlighet för mitt schema har varit fullt. Men jag är glad över att jag tog mig hit den här gången.

Norsang Norsang har anordnat evenemanget tillsammans med Studieförbundets Vuxenskolan.

– När jag bodde i Stockholm arrangerade jag sådana här aktiviteter. Sen har Västerås ett ganska stort intresse för tibetansk kultur och buddhism. Så jag ville ge en gåva tillbaka till västeråsare, så hoppas många kommer och kollar på den buddhistiska mandalan, säger Norsang Norsang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".