Boken Tårtgeneralen, av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, blir film.
Boken Tårtgeneralen, av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, blir film. Foto: Pressbild från SF Studios.

Filip och Fredrik gör film om Köpingshistoria

"Vi vill ABSOLUT att den ska spelas in i Köping!"
2:55 min

2009 kom boken Tårtgeneralen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och nu ska historien, som utspelar sig i Köping, blir film. 

Filip Hammar, från Köping, och Fredrik Wikingsson debuterar som regissörer med komedin Tårtgeneralen och de står även för filmens manus. 
Filmen är baserad på en sann historia samt Filips och Fredriks bok med samma namn.

Den handlar om kanske den märkligaste händelsen i Köpings historia som inträffade vintern 84/85.
Ikea hade precis bommat igen i Köping och Jan Guillou hade precis nominerat Köping till Sveriges tråkigaste stad i TV-programmet Rekord-Magazinet. Man lade sedan ner tävlingen vilket gjorde att Köping i folkmun fick leva med den titeln.

Men då klev Hasse P in på banan. En före detta alkis som bestämde sig för att sätta Köping på kartan med världens längsta smörgåstårta. Det blev succé och en plats i Guinness rekordbok.

Kommer ni spela in i Köping? 

– I och med att det här hände i Köping och vi har varit där och testfilmat osv så vi vill ABSOLUT att den ska spelas in i Köping! Jag hoppas verkligen att det blir så. 

Huvudrollen i Tårtgeneralen ska spelas av Robert Gustafsson, vilket komikerparet såklart är väldigt nöjda med. Och något de tror sig veta att även Hasse P skulle vara nöjd över. 

– Det tycker jag känns helt otroligt. Robert älskade ju boken när vi skickade den till honom och sa "det här vill jag göra om ni bara får till manuset". Redan när vi satt med Hasse P så skojade vi och sa 'tänk om det här blir film en dag' och och då pratade vi om Robert och det är något med Hasse som påminner om Robert, säger Fredrik Wikingsson. 

Filmen har planerad premiär 2017. 


TÅRTGENERALEN

Filmen kommer att produceras av Renée Axö och Martin Söder för Nexiko i samproduktion med SF Studios, SVT, Film Väst och Hobohm Brothers och med stöd av Svenska Filminstitutet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".