Staffan Jansson (S) kommunalråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Staffan Jansson (S) ordförande i Mälardalens brand- och räddningsförbund. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Räddningstjänstens omorganisation ska stärka ledningen

"Vi tittar på olika möjligheter"
2:21 min

Mälardalens brand och- räddningsförbund (MBR) planerar en gemensam ledningsorganisation tillsammans med Eskilstuna och Strängnäs. Staffan Jansson (S), ordförande i MBR, säger att anledningen till förslaget är att stärka ledningen.

I den planerade organisationen ska ledningscentralen för de fem kommunerna (Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Eskilstuna och Strängnäs) finnas på brandstationen i Eskilstuna.

– Det fanns brister i insatsen under den stora skogsbranden 2014. Och förra året pågick en utvärdering av händelsen och vilka slutsatser vi kunde dra. En slutsats var att vi behövde förstärka vår ledningsorganisation, säger Staffan Jansson.

Av den anledningen har räddningscheferna nu fått i uppgift att titta på hur de kan öka deras samverkan. 

– Det pågår just nu en förstudie tillsammans med Strängnäs, Eskilstuna och MBR om det går att göra en gemensam sambandscentral, säger Staffan Jansson.

Vad skulle ni ha för nytta av det?

– Att gradera upp och ha en större bemanning och kunna samverka och få snabbare ledningsresurser till räddningstjänstens förfogande vid en större händelse. Här tittar vi på olika möjligheter.

Staffan Jansson berättar att utredningen ska vara klar innan semestern och att beslut ska tas i augusti och att de då hoppas på start i oktober.

– Förstudien är klar, men hur omfattande och hur samverkan exakt kommer se ut finns det inget skriftligt underlag på än, säger han.

Kommer ledningscentralen hamna i Eskilstuna?

– Vi tittar på Eskilstuna för att SOS har haft stora lokaler där som skulle vara lämpliga att lägga en gemensam anläggning i. Men till vilken kostnad och hur utrustningen ska se ut där, det är sådant vi kollar på nu. Det är för tidigt att säga vad rapporten kommer fram till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".