Malin Gabrielsson, oppositionsråd (KD) Landstinget Västmanland. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Malin Gabrielsson, oppositionsråd (KD) Landstinget Västmanland. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

KD i landstinget vill att BVC gör fler hembesök

"Forskning visar att hembesök är väldigt bra"
0:56 min

Kristdemokraterna i landstinget vill införa fler vårdbesök inom barnhälsovården i Västmanland. Ett hembesök när barnet är 8 månader och ett teambesök vid 3-års ålder.

Det här görs idag inte i Västmanland, med finns med i rikshandboken för barnhälsovård och utgår från Socialstyrelsens rekommendationer.

– Det gäller att fånga upp barn som kanske inte mår så bra, men också att främja det som fungerar bra, säger kristdemokraten Malin Gabrielsson, oppositionsråd i Landstinget Västmanland.

Vad exakt är det man vill uppnå med det här?

– Vid det första besöket när barnet är 8 månader så händer det ju mycket i barnets utveckling, och det finns forskning som visar att hembesök är väldigt bra när det gäller att fånga upp signaler kanske också mellan barnet och föräldrarna.

Menar du barn som far illa?

– Ja, det kan vara barn som far illa men det kan också vara att ge föräldrarna tips om barnens säkerhet, det är ju en ålder då barnen börjar röra sig och krypa runt lite mer.

Finns det inte en risk att föräldrar känner sig övervakade?

– Nu är ju det här en nationell vägledning och då har man såklart tittat på den aspekten så att föräldrarna trivs och mår bra i det här. Det finns ju alltid en frivillighet, säger kristdemokraten Malin Gabrielsson, oppositionsråd i Landstinget Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".