Sjuksköterska
1 av 2
Foto: Nina Varumo/TT.
Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Janí Stjernström. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Brist på erfarna sjuksköterskor i juli

"De veckorna ger man 15 000"
2:54 min

Sjukvården har svårt att bemanna sjukvården i sommar. Landstinget Västmanland betalar nu 15 000 kronor i ersättning om erfarna sjuksköterskor skjuter på sin semester i juli.

Det var i förra veckan som beskedet om att höja ersättningen kom, säger Janí Stjernström, Vårdförbundets ordförande i Västmanland

– De veckorna har man nu tänkt sig ge 15 000 kronor i ersättning för att göra en flytt till övrig tid på året, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Bristen på sjuksköterskor och att inte tillräckligt många erfarna sjuksköterskor med hög kompetens nappat på landstingets erbjudande om 10 000 kronor i ersättning om man skjuter på sin semestervecka, har nu alltså fått landstinget att höja ersättningen under juli månad.

Det är på medicinkliniken i Västerås och Köping och på akuten och kirurgen på sjukhuset i Västerås som det saknas sjuksköterskor med erfarenhet, säger Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef till P4 Västmanland.

I nästa vecka får Vårdförbundet veta om landstinget lyckats med att bemanna hela juli månad, säger Janí Stjernström.

– Men hitintills så är det omkring 120 personer som har sagt att de kan tänka sig att flytta, men behovet är ju kring 500, där omkring som man ser att man skulle behöva stöd och hjälp av flyttade semesterveckor, säger Janí Stjernström.

Ersättningen som landstinget betalar sommaren 2016 är bara för sjuksköterskor och barnmorskor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".