Miljöpartisten Magnus Edström, som är ordförande i byggnadsnämnden
Miljöpartisten Magnus Edström, som är ordförande i fastighetsnämnden. Foto: Foto: Samuel Sillén/Sveriges radio

Pengar till Björnögården var fel - borde väntat med beslutet

"Domstolen tycker inte jag har förklarat det här tillräckligt väl"
1:43 min

Det var fel av Västerås stad att ge Björnögården 900 000 kronor i ersättning, det anser Förvaltningsrätten som upphäver beslutet. Beslutet att ge pengarna togs av fastighetsnämndens ordförande Magnus Edström (MP) förra sommaren.

Det Förvaltningsrätten kritiserar är att Magnus Edström inte väntade till nästa möte som nämnden skulle ha. Nu upphävs det beslutet.

– Vi har inte kunnat motivera varför det var tillräckligt bråskande för att jag skulle kunna ta ett ordförandebeslut. Det är den frågan som är avdömd och jag accepterade det domslutet.   

Magnus Edström menar att i själva sakfrågan i sig var beslutet riktigt.

Vad händer nu för kommunens del i det här?

– I och med att jag accepterar domslutet så kommer jag inte att överklaga. Jag ser heller ingen rimlig möjlighet att ta tillbaka de här pengarna, utan det får ligga fast. Då kvarstår bara att vi tar ett nytt beslut: att vi tar upp beslutet på rätt sätt på fastighetsnämnden.

Om nämnden kommer fram till ett annat beslut än ditt, vad händer då?

– Då blir det trixigt, för nämnden får antingen säga ja till det här och då tar man ställning i den sakfrågan och då kan det överklagas igen om någon tycker det är kul. Stöder inte nämnden det här beslutet och vi ändå har betalat ut pengarna, då hamnar vi i ett limboläge. Då får vi ta den frågan då, jag hoppas ju att nämnden ställer sig bakom det här beslutet, säger Magnus Edström (MP).Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".