Birgitta Bernström, distriktsköterska på 1177. Foto: Ida Svansbo/SR
Birgitta Bernström, distriktsköterska på 1177. Foto: Ida Svansbo/SR

Googla inte sjukdomar - ring 1177

"Ett symptom innebär inte en sjukdom"
1:11 min

Det är många människor som idag söker svar på sina sjukdomssymptom via internet. Men att självdiagnostisera sig är ingen bra idé tycker personal på sjukvårdsrådgivningen 1177.

Birgitta Bernström är distriktsköterska på 1177.

– Ska man läsa om sjukdomar så är den absoluta sidan 1177.se
Den informationen som står där går vi i god för.

Många läser om sjukdomssymptom och befarar ofta det värsta. Feber, stickningar och lite smärta tillsammans får många att tänka cancer eller något annat som kan vara livshotande.

– Börjar man läsa om en sjukdom så finns det nästa alltid någon liten symptom som man bär. Men det innebär ju inte att man har sjukdomen.

Birgitta Bernström ger ett exempel:

– En anhörig ringde och sa att de hittat en grön sak i halsen. Den hade växt och blivit större under dagen. Efter att googlat hade de kommit fram till att det var cancer. Men så var det förstås inte. Utan det var en grön ärta och eftersom saliv hade utsöndras under dagen hade 'den växt'.

– Det här väcker förstås stor oro så därför är det bättre att ringa till oss först innan man sätter sig och söker egna svar.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".