Karlstads kommun har köpt in två kattpälsar och ett batteri. robotkatt Foto: Annika Ström/Sveriges radio
Robotkatt på äldreboende. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Robotar behövs i framtidens vård

"Tekniken ska hjälpa oss"
2:40 min

I framtiden kommer sjukvården att behöva fler robotar. Det kommer att saknas anställda och tekniska lösningar kommer att behövas. Det säger vårdforskaren Kristin Gustafsson på Mälardalens högskola.

Framtidens vård kommer att behöva robotar, det säger Kristin Gustafsson som har varit med och skapat en robotkatt som nu används inom vården.

– Faktum är att vi står inför en demografisk utmaning. Den innebär att vi för första gången i världshistorien kommer att ha en större andel äldre befolkning, kontra yngre befolkning som är arbetsföra. Även om vi har pengarna att bedriva den vård och omsorg vi gör idag så kommer inte händerna att finnas, säger Kristin Gustafsson.

Teknikutvecklingen går snabbt och det finns stora pengar att tjäna, säger Kristin Gustafsson.

– Så det finns stora förhoppningar att tekniken ska hjälpa oss att hantera den här situationen och ersätta vissa moment i vården med teknik, säger Kristin Gustafsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".