Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Fagersta kan få gratis busstrafik

"En betydande peng som ska till i kommunens budget"
1:09 min

Fagersta kommun kan bli näst i tur att införa gratis kollektivtrafik i tätorten och på landsbygden. För tre år sedan påbörjades en utredning om möjligheterna, och nu är den klar.

Med redan idag är en stor del av kollektivtrafiken subventionerad, säger Marino Wallsten, som är ordförande i kommunstyrelsen.

– Kostnadstäckningsgraden är väl ungefär 15 procent idag och man kan ganska lugnt påstå att 85 procent redan är subventionerat, så det handlar om vad man gör med de där sista 15 procenten. Så det är ingen saftig kostnadsökning på det viset, men ändå en betydande peng som ska till i kommunens budget, säger Marino Wallsten.

Men visst vill ni att så många som möjligt ska åka kollektivt?

– Ja under förutsättning att det blir ett ökat bussresande och att det medför ett minskat bilresande. Då finns det definitivt en vinning i detta, och om kommunen skulle införa det här ska man hålla koll på hur många som reser. Men hur säkerställer vi statistiken, vi vet ju att man i andra kommuner ibland haft svårigheter att ha koll på hur många som egentligen, åker och då kan man behöva hålla styrsel på det här med kort och så vidare för att kunna räkna resenärer på ett bra sätt, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".