Buss 514 i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Buss 514 i Västerås, på väg till Surahammar. Foto: Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

VL drar in busshållplatser i Surahammar

"Förändringen borde ha skett tidigare"
1:03 min

I höst ska buss 514 börja gå oftare mellan Surahammar och Västerås. Men samtidigt som turtätheten ökar drar VL in alla hållplatser i norra Surahammar.

I höst kommer bussen Surahammar-Västerås att gå tre gånger i timmen istället för två som det är idag.

Men det kommer protester från många Surahammarsbor mot att hållplatserna i norra tätorten försvinner. Bland annat finns protestlistor på nätet. 

En av de upprörda resenärerna Pia Pernu undrar ifall VL verkligen har gjort någon undersökning kring de hållplatserna som ska dras in och hon tycker också att ifall VL väljer att minska hållplatser så borde man ha en matarbuss som går till centrala Surahammar.

Maria Linder är förvaltningschef på VL och hon förklarar att tanken med stomlinjen 514 är att den ska gå snabbt mellan centralorterna utan den extra runda på orten som har förekommit fram till nu.

— Den här extra turen är en service som landstinget inte har i någon annan kommun i länet, där har vi renodlat de här linjerna.

Hon säger samtidigt att den här extra turen i Surahammar skulle ha dragits in tidigare. 

Men en buss som går inom Surahammars kommun är en kommunal fråga alltså?

Ja, som det ser ut i dagsläget.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".