Lars Brånn - enhetschef på Migrationsverket i Västerås. Foto: Michael Gawell / SR.
Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås. Foto: Michael Gawell / Sveriges Radio.

"Kvinnozoner" kan införas på asylboenden

"Det finns några boenden som inte är tillräckligt bra"
1:07 min

Nu ser Migrationsverket över möjligheterna att möta den otrygghet som många kvinnor upplever på asylboenden runtom i landet. "Kvinnozoner" kan vara ett alternativ.

Den senaste tiden har flera medier, bland annat Sveriges Radios program Konflikt och TV4:s Kalla Fakta, rapporterat om hur flickor och kvinnor utsatts för brott på asylboenden, utan att få stöd eller hjälp. Och nu ser Migrationsverket över möjligheterna att öka tryggheten på landets asylboenden.

– Framförallt handlar det om att kontrollera och följa upp hur det är på våra boenden och då främst på kvällar och helger, säger Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

Sedan tidigare hålls kvinnor och män åtskilda på toaletter och i duschrum. Andra utrymmen som skulle kunna bli aktuella är tvättstugor och uppehållsrum, det sade Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik till Ekot i går. 

Om särskilda "kvinnozoner" kommer att införas på boendena i Västmanland, går det ännu inte att säga något om, enligt Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås. Men han säger att man redan nu jobbar mycket med säkerheten. Bland annat har antalet anställda som jobbar med frågor som handlar om trygghet fyrdubblats under våren. Från sex personer till 24.

– Och på en del boenden har vi väktare på plats under de tider som vi vet har varit dramatiska. Men det finns några boenden som inte är tillräckligt bra, och det jobbar vi väldigt intensivt med, säger Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".