Ingången till Arboga kommunhus. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
1 av 2
Arboga kommunhus. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Anders Röhfors (M), Arboga. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Röhfors (M), Arboga. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Först efter dubbel kritik ordnade Arboga viktig plan

"Skulle ha tagits fram för länge sedan"
1:22 min

Det tog mer än två år för politikerna i Arboga att ta fram en handlingsplan för att kunna ha kontroll på de anställdas bisysslor.

För mer än två år sedan, 2013, kritiserade revisorerna Arboga kommun för att inte ha en plan för vad kommunens anställda fick ha för bisysslor, alltså uppdrag utanför arbetet. I höstas konstaterade revisorerna att inget hänt och upprepade kritiken. Först nu finns en policy.

Det nytillträdda moderata kommunalrådet Anders Röhfors är självkritisk, trots att han inte varit kommunalråd mer än några veckor.

– Då satt ju inte jag som kommunstyrelsens ordförande, men det här är ett viktigt dokument så därför skulle det ha tagits fram för länge sedan, säger han.

– Det är bra att ha revisorer ibland som tittar och håller koll på oss, säger Anders Röhfors.

Policyn ska behandlas av politikerna i kommunstyrelsen på tisdag nästa vecka och i kommunfullmäktige den 22 juni. När dokumentet finns på plats så ska kommunen börja använda det, det vill säga ställa frågan till sina anställda om de har någon bisyssla och i så fall vilken.

– En bisyssla kan ju inkräkta på det jobb som man ska göra, säger Anders Röhfors.

Eftersom det under flera år inte funnits en policy, så finns idag troligen ingen kontroll över vilka sidouppdrag som Arboga kommuns anställda har, säger Anders Röhfors.

– Anställda har säkert haft bisysslor som vi inte haft koll på, så måste det ju ha varit, eftersom vi inte har haft den rutinen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".