Student.
Student (där personerna på bilden inte har något med innehållet i artikeln att göra). Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Därför fläskar vi på: "Vi har blivit stinkande rika"

3:56 min

När unga tjejer får barn i dag ska det hållas baby shower, en företeelse som knappt existerade i Sverige för bara 10 år sedan. Det är bara ett exempel på hur vi tenderar att öka kraven på konsumtion.

En baby shower går ut på att den blivande mamman ska "duschas i presenter". Dessutom ska det vara blöjtårta (en låtsastårta uppbyggd av blöjor), cupcakes, vimplar, bubbel, mat; det ska provsmakas choklad från blöjor och så vidare.

Bortsett från att socialisera och att fira den blivande mamman så är det presentöppningen som står i centrum för en baby shower.

Även studenten omgärdas av en massa dyra måsten - bal, fester, kryssning, specialanpassad mössa - och nu kostar det ungefär 16 000 att sluta gymnasiet. För att inte tala om hur vi slår på stort och utvidgar "måstena" när det gäller bröllop, bostad och bil.

Mats Alvesson är professor i företagsekonomi och doktor i psykologi som skrivit boken "Tomhetens triumf".

– Vi har blivit mer och mer stinkande rika, förklarar han.

– Jämfört med våra far- och morföräldrar har vi 3-4 gånger så mycket resurser att röra oss med, och pengarna ska ju användas till något. Det gör att förväntansnivån och kravnivån skruvas upp. Allt ska helst vara lite tjusigt och lite märkvärdigt. Livets nödtorft är inte längre väsentlig, utan andra saker ska lyftas fram istället.

För hundra år sedan gick en arbetarlön till 50-70 procent åt till att köpa mat. När det nu inte längre är så, går pengarna gärna till statusinriktad konsumtion, säger Mats Alvesson, eftersom status är förknippat med andras respekt, beundran och kanske avundsjuka.

Du skrev "Tomhetens triumf". Vem är det som triumferar när vi beter oss på det här sättet?

– Ja, i någon mening så är det väl tomheten. Det är inte säkert att det här alla gånger är meningsfullt, att det står för någon substans och verkligen leder till någon större tillfredsställelse. Man kanske känner att man har kul för stunden, men det är ju en övergående känsla, säger Mats Alvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista