Connie Dickinson Askenbäck.
1 av 2
Connie Dickinson Askenbäck. Foto: Centrum för Rättvisa.

Missnöjd student vann mot Mälardalens högskola

1:37 min

Mälardalens högskola förlorade tvisten mot den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck. Högskolan måste betala tillbaka drygt 170 000 kronor till henne för att den utbildning hon betalade för inte höll måttet.

Connie Dickinson Askenbäck är mycket nöjd med dagens dom.

– Ja, det känns bra. Det känns riktigt bra. Nu kan jag fortsätta plugga och ta en examen i matematik, säger hon till P4 Västmanland.

Rättegången i Västmanlands tingsrätt handlade om en matematikutbildning som Connie Dickinson Askenbäck betalat för men som hon inte tyckte höll måttet.

Universitetskanslerämbetet granskade utbildningen Analytical Finance på Mälardalens högskola och utbildningen fick underkänt på flera punkter. Askenbäck krävde då att få tillbaka pengarna för utbildningen.

Men Mälardalens högskola menade att reglerna inte tillåter att man betalar tillbaka några pengar till missnöjda studenter. Centrum för rättvisa valde då att driva Dickinsons fall. Där är man också mycket nöjd med dagens dom.

– Det är ett mycket glädjande besked och det är också ett väldigt logiskt och rimligt besked som tingsrätten ger i den här domen, säger Clarence Crafoord på Centrum för rättvisa.

– Connie Dickinson har slitit hårt för att kunna betala den höga avgiften för att gå den här utbildningen på Mälardalens högskola och sen har utbildningen inte hållit måttet. Därför är det väldigt viktigt att domstolen nu slår fast att även staten har ett ansvar när staten säljer en undermålig tjänst, precis som alla andra, tillägger han.

Enligt dagens dom i Västmanlands tingsrätt ska alltså högskolan betala tillbaka 170 000 kronor till Connie Dickinson Askenbäck. Högskolan ska också betala hennes rättegångskostnader på 63 000 kronor.

Det är första gången någonsin som ett sådant här fall har prövats i domstol.

– För högskolorna innebär det här en viktig markering, en påminnelse om, att de måste hålla den kvalitet på utbildningen som de utlovar, säger Clarence Crafoord.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista