Projekt för invandrare läggs ned

ABF:s projekt "Vägen in i Köping", som syftat till att få ut invandrare på arbetsmarknaden, läggs nu ned p.g.a resursbrist.
Projektet har drivits av ABF i samarbete med socialtjänsten i Köping och Skinnskattebergs folkhögskola. 29 personer har deltagit i projektet. Efter två år har fem personer fått jobb, en ska öppna eget och åtta deltagare har haft någon form av praktik. Projektledaren Jan Hellberg säger att projektet riktar sig till en grupp som riskerar att hamna i en situation där de inte får tillräckligt hjälp någonstans ifrån. De har inte klarat av att lära sig svenska under de så kallade SFI-studierna, Svenska För Invandrare, och det gör det svårt att få jobb via arbetsförmedlingen. Därför hamnar de i socialbidragsberoende. För att fortsätta projektet skulle någon mer finansiär ha krävts, men man har fått avslag både från EU, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Jan Hellberg tycker också att kommunen borde ta ett större ansvar för den här gruppen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".