Tonvis av vinbär skördas i Färna

1:18 min

När Johan Matsanders drog igång sin bär- och rabarberodling fördubblades trädgårdsodlingsytan i länet. Ett bra exempel på nytänkade tycker jordbrukskonsulenten som sitter på Länsstyrelsens bidrag.

Skördetröskan går för fullt på Johan Matsanders odlingar. Den rejäla maskinen sopar in buskarna mellan två fångsarmar, bären plockas loss och rinner ner i stora trälådor.

Vi står och blickar ut över de än så länge ganska små buskarna men redan nästa år hoppas Johan på 30 ton skörd. Lite längre bort finns nya sticklingar och en rabarberodling.

– Jag räknar med att kunna skörda några ton.

Johan Matsanders har fått förädlingsstöd från Länsstyrelsen, ett välkommet tillskott som har skyndat på etableringsprocessen.

Förra ansökningsperioden fick i princip alla som sökte ett bidrag, det mesta hamnade inom hästnäringen. Syftet med bidraget är att skapa fler arbetstillfällen på landsbygden, eller att lantbrukare ska få ett till ben att stå på för att minska och fördela riskerna.

Jordbrukskonsulent Yngve Lilljegren skulle gärna se mer av förädling av grödor i länet, så att råvarorna hålls kvar här och konsumenten kan köpa helt närproducerat.

– Vi har ju tre miljoner konsumenter i Mälardalsområdet. Men samtidigt ska vi skynda långsamt, det viktigaste är att man har bra affärsidéer så att vi får fram företag som är hållbara.