Emma Blomdahl, grundare av Föreningen Tillsammans
1 av 3
Emma Blomdahl, grundare av Föreningen Tillsammans Foto: Ulrika Norman
Lars Eriksson, kommissarie Polisen i Västmanland
2 av 3
Lars Eriksson, kommissarie Polisen i Västmanland Foto: Kajsa Olsson/P4 Västmanland
Polis visar upp armbandet som ingår i polisens kampanj för att få stopp på sexuella ofredanden bland unga.
3 av 3
Polis visar upp armbandet som ingår i polisens kampanj för att få stopp på sexuella ofredanden bland unga. Foto: Polisen

Semestertider kan göra det svårt att få hjälp efter ett övergrepp

Polisen: En ekvation som inte går ihop fullt ut
2:00 min

Under sommarens festivaler har flera våldtäkter och sexuella övergrepp anmälts runt om i landet. Samtidigt är det semestertider hos polisen och på psykologmottagningarna, vilket kan leda till förlängda väntetider för den som söker hjälp efter ett sexuellt övergrepp.

Emma Blomdahl är grundare av "Föreningen Tillsammans" som arbetar mot sexuellt våld, och hon menar att det kan vara svårt att få rätt hjälp under sommaren:

- Vi upplever att personer som för första gången söker hjälp, de får vänta mycket längre eftersom många är på semester, det är långa köer och inte samma typ av bemanning. Och de som redan har börjat sin behandling, de får ofta ett uppehåll då den psykolog eller terapeut som de träffar ska ha semester. Eller så får man då erbjudande att träffa en vikarie, vilket gör att man måste börja berätta om på nytt.

- Vi känner att sommaren är en väldigt tuff period för personer som varit utsatta för sexuella övergrepp.

På allmänpsykiatriska mottagningen i Västerås är hälften av psykologerna på semester. Och likadant ser det ut hos Polisen i Västmanland där ungefär hälften av polisstyrkan är i tjänst. Det berättar Lars Eriksson, kommissarie på Polisen i Västmanland.

Hur tänker du då kring att man har 50 procent personalstyrka just när den här typen av brottslighet ökar? 

-Ja det är ju en ekvation som inte går ihop fullt ut. Men enligt semesterlagen har alla rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande sommarledighet under juni, juli och augusti. Tyvärr så sammanfaller det med de här stora evenemangen som drivs under sommaren, säger Lars Eriksson på Polisen i Västmanland.  

Emma Blomdahl på Föreningen Tillsammans menar att det kan få allvarliga konsekvenser för den som inte får rätt hjälp, eller sin polisanmälan behandlad snabbt vid ett sexuellt övergrepp. 

-Det kan få väldigt tragiska konsekvenser, dels kanske att man upplever sig som en börda, och att man därför drar sig för att söka hjälp. Man försöker men man får höra att "det är sommar, det är många som har semester, kan du vänta lite?". Och att man då kanske börjar ifrågasätta och tänka att "jag kanske inte behöver hjälp om det ska vara såhär jobbigt". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".