Regnbågscyklar symboliserar skiftbytena i fabriken

1:17 min

I Västerås finns "Asea-strömmen", den staty som står på Stora torget och visar arbetarna som cyklade till jobbet på Asea förr i tiden. I Hallstahammar finns numera en liknande ström, en "Bult-ström".

En rad av cyklar uppställda i regnbågens färger lyser numera upp rondellen vid Bultbacken i Hallstahammar. 

– Det var en lite galen idé kanske, men jag tyckte det passade i den rondellen: Man har ju alltid hört talas om den så kallade "Bult-strömmen" som var när de hade skiftbyte på Bulten, säger Jimmy Robertsson, arbetsledare för park och anläggning i Hallstahammar.

Sex stycken cyklar står och pekar upp mot Bulten och än så länge har kommunen fått många positiva reaktioner, bland annat via sin Facebooksida.

– Det är ju roligt, det är man inte van vid. 

Kan det blir fler Bult-strömmar från andra håll? 

– Nä det tror jag inte. Men det kanske kommer fler tokiga idéer och roliga skapelser, säger Jimmy Robertsson. 

Fakta: Bulten AB

Bultfabriks AB bildades 1873 och utvecklade och tillverkade skruvelement i Hallstahammar i Västmanland. Fabriken där startade 1874.
2001 förvärvades företaget av Finnveden och detta bytte 2011 namn till FinnvedenBulten AB med två divisioner, Finnveden Metal structures och Bulten. 2014 avyttrades divisionen Finnveden Metal structures till Shiloh Industries och FinnvedenBulten AB bytte namn 1 september 2014 till Bulten AB.


Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista