Gryta korttidsboende och hospice. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
1 av 3
Gryta korttidsboende och hospice ska byggas om. Foto: Michael Gawell/ Sveriges Radio.
En korridor på Gryta Hospice i Västerås.
2 av 3
Golven på demenscentrumet Gryta i Västerås ska få sensorer. Foto: Michael Gawell/ Sveriges Radio.
Emelie Ågren på sin arbetsplats i Stadshuset, Västrås.
3 av 3
Patienternas integritet kommer att kunna skyddas bättre, säger Emelie Ågren. Foto: O.Lindquist/Sveriges Radio

Västerås får demenscentrum

"Ökad självständighet för de äldre"
1:53 min

Västerås enda korttidsboende för dementa kommer att byggas om till ett demenscentrum med modern standard och samlad expertkompetens.

– Efter ombyggnationen så kommer det att finnas både korttidsplatser och särskilda boendeplatser, alltså ett äldreboende där man bor permanent. Vi kommer att kunna få till det, så att vi får två dagverksamheter med kanske lite olika inriktning, säger Emelie Ågren, strateg på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås.

– Det finns även planer på att kunna samla andra kompetenser där, som ett demensteam och kanske ska läkare kunna finnas på plats. Alla de detaljerna är inte klara än men vi har planerat så att det finns förutsättningar utifrån lokalerna, tillägger hon.

Centret som ligger på Gryta, kommer att kunna erbjuda 72 platser, av vilka 18 blir för äldreboendet där man bor permanent, medan resten av dem fortfarande kommer att bli korttidsboendeplatser. Alla får en hel del tekniska detaljer och genomtänkta lösningar samt nya fräscha färger.

– Vi kommer att få färgsättning och färgkontraster anpassade för målgruppen så att man lättare kan orientera sig och att man blir så självständig som möjligt trots sin sjukdom.

Känslan av att kunna vara självständig är viktig för dessa patienter - och man har tänkt mycket på det, säger Emelie Ågren.

– För det första kommer det att finnas enkelrum med egna badrum. Idag är det mest dubbelrum. Det kommer att bli ny teknik, sensorgolv i lägenheterna under mattan eller parketten som direkt kan signalera om någon stiger upp ur sängen, faller - om detta trots allt händer. Allt detta får personalen direkt en signal om. Det ger också en ökad självständighet för de äldre. Vi behöver inte störa dem i onödan, säger Emelie Ågren.

Alla människor mår bra av att känna sig självständiga och att klara sig själva. Och tanken är att skapa de bästa möjliga förutsättningarna som vi vet idag för den här målgruppen.

Vem som kommer att bygga om Gryta demenscentrum kommer att bli klart efter 29 september då man fått in alla anbud.

Byggstart är planerad till januari 2017 men en del av verksamheten kommer hela tiden att finnas kvar.

Enligt Västerås stads planer kommer demenscentret att stå klart våren 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".