Per-Olof Rask, från Västerås stads trygghet- och säkerhetsenhet. Foto: Marcus Carlsson.
Per-Olof Rask, från Västerås stads trygghet- och säkerhetsenhet. Foto: Marcus Carlsson.

Kommunen svarar om hoten mot parkarbetarna

"Många ungdomar är oroliga inför skolstarten"
1:16 min

"Självklart ser vi allvarligt på det här", säger Per-Olof Rask på Västerås stad, med anledning av hoten som parkarbetare mötts av i stadsdelarna Bäckby och Råby.

– Det här är något som vi känner till alltid sker i augusti. Många ungdomar är oroliga inför skolstarten. Man byter vänner och och man byter skola. Augusti är lite mer oroligt än andra månader, säger Per-Olof Rask, som arbetar med säkerhetsfrågor på Västerås stad.

P4 Västmanland har tidigare berättat om hur parkarbetare som rensar ogräs i bostadsområdena Råby och Bäckby i Västerås utsatts för hot, stenkastning och tillmälen från ungdomar i området. Vid flera tillfällen har polisen fått göra utryckningar med anledning av det här.

– Det har varit hotfulla situationer med stenkastning, och de har hoppat på bilar. Det har inte varit någon trevlig stämning helt enkelt, säger Tony Gahm som är verksamhetschef på förvaltningen för stöd, fritid och entreprenad i Västerås.

Om två veckor kommer fackförbundet Kommunal att ha ett möte med de som drabbats av trakasserierna, och Per-Olof Rask på Västerås stad säger att man ser mycket allvarligt på situationen för parkarbetarna.

– Det här är ju inte den enda frågan vi jobbar med, men självklart, det vore väldigt märkligt om vi inte tog det här på allvar, säger han.

Men här pratar vi ändå om kommunanställda som blir omringade och blir hotade till livet. Borde man inte bry sig mer om det än att ordna ett möte om två veckor?

– Jo, men det gör ju också inblandade arbetsgivare i det här fallet. Det här är ju ytterst en arbetsmiljöfråga som man måste hantera på bästa sätt, så det är klart att alla tar det här på allvar, säger Per-Olof Rask som arbetar med säkerhetsfrågor på Västerås stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".