Rättegång inledd om branden i Önstahallen

1:00 min

Idag började rättegången mot de ungdomar som misstänks ha bränt ner Önstaskolans gymnastikhall i Västerås i påskas.

De misstänkta ska ha tänt på redskap inne i gymnastiksalen och brottet rubriceras som grov mordbrand.

Av de sju ungdomar som fanns inne i gymnastiksalen är det fem som åtalas, berättar åklagaren Karolin Hellsberg.

– En av de andra var inte straffmyndig och var inte heller delaktig under själva branden och ytterligare en ungdom har försökt att förhindra branden.

Under rättegången ska man försöka utreda bilden kring uppsåtet bakom branden.

– Varför blev det så här och hur reagerade man när det började brinna. Det viktiga nu är att alla inblandade får lämna sina uppgifter i lugn och ro och berätta det de vill och kan berätta, säger Karolin Hellsberg.

På förmiddagen gick rätten igenom de skadeståndsbelopp som kan komma att bli aktuella för de misstänkta och deras föräldrar.

På eftermiddagen däremot, då förhören med de tilltalade började, stängdes dörrarna till förhandlingarna, så att media och allmänhet inte kunde närvara. Detta enligt lagstiftningen då de misstänkta är minderåriga och bör slippa onödig uppmärksamhet.  

Samtidigt som rättegången börjar, har höstterminen just startat för eleverna på Önstaskolan som nu står utan gymnastikhall.

Rektorn Jens Sjödin West säger till P4 Västmanland att man tills vidare löser idrottslektionerna genom att vara utomhus så länge vädret tillåter. Därefter kommer man få hålla till i andra skolors gymnastiksalar och hyra in sig på till exempel Bombardier Arena.

Det är än så länge oklart när en ny idrottshall kan stå färdig.

Rättegången kring branden fortgår i ytterligare fem dagar.