Årets hembygdsförening finns i Fagersta

1:42 min

Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening får idag pris av prinsessan Sofia. De har utsetts till årets hembygdsförening.

Priset delas ut på Skansen i Stockholm i samband med hembygdsrörelsens 100-årsjubileum

– Vi är så stolta på hembygdsgården att vi ska få det här fina priset, säger Rita Södergård som är föreningens ordförande.

När vi träffade Rita hade hon inte hunnit läsa juryns motivering, men hon tror att det finns flera orsaker till att de får utmärkelsen.

– Just det att vi utvecklats till ett så stort turistmål i norra Västmanland som är öppet året om och som engagerar väldigt många människor ideellt och som också blivit en stor arbetsplats. Vi har 12 personer anställda, men utöver det jobbar ferieungdomar under sommaren. Och det viktigaste av allt är att vi har ett hundratal ideella krafter, pensionärer som hjälper oss, säger hon.

De som jobbar ideellt är alltså huvudsakligen pensionärer, men särskilt sommartid finns också ungdomar där som de hoppas ska vilja engagera sig mer i framtiden.

För det är viktigt att vårda vår historia, menar Rita Södergård.

– Vi har tagit hand om många gamla hus som flyttats till hembygdsgården och vi har föremål, gåvor som vi fått i första hand av Fagerstaborna. Det är viktigt att det bevaras.

Priset delas ut av prinsessan Sofia som är hedersgäst tillsammans med prins Carl Philip.

Juryns motivering:

Fagersta-Västanfors Hembygds- och Fornminnes­förening har genom ett konstruktivt samarbete med kommunen och andra aktörer lyckats lyfta fram sin hembygdsgård till norra Västmanlands största turistmål. Tack vare omfattande ideella insatser, kunnig personal och många goda idéer och projekt har hembygdsgården utvecklats till en mötesplats för alla människor. Här får 150 000 personer varje år en viktig direktkontakt, för många den första, med hembygdsrörelsen. Föreningen är dessutom mycket aktiv i sociala medier.