Ny ägare söks till Westinghouse

Den internationella Westinghousekoncernen med verksamhet i bland annat Västerås är till salu. 700 anställda i Västerås berörs av förändringen.

Westinghouse levererar kärnbränsle, komponenter med mera på marknaderna i Europa, USA och Asien.

Westingshouse, som har drygt 700 anställda i Västerås, ägs av den brittiska koncernen BNFL, och att företaget nu säljs är ett beslut av det brittiska handels- och industridepartementet.

Enligt Per Brunzell, VD för Westinghouse i Sverige, är orsaken att BNFL beslutat sig för en strategiändring och kommer att fokusera enbart på den inhemska engelska kärnkraftsverksamheten.

Det som idag är Westinghouse i Västerås känner många fortfarande som ABB Atom. ABB Atom köptes upp av Westinghouse år 2000 i samband med att ABB sålde ut all sin kärntekniska verksamhet.

Och det har gått bra för Westinghouse trots diskussionerna om kärnkraftens vara eller icke vara. Hela Westinghouse omsätter globalt 2 miljarder dollar. Och det borgar för att det är inte blir svårt att hitta köpare till Westinghouse tror Per Brunzell:

- Vi är mycket intressanta som försäljningsobjekt därför att vi går bra, säger han.

Bland de anställda på Westinghouse i Västerås togs beskedet om försäljningen med ro. Så här säger Mattias Sundqvist från Metallklubben:

- Det här kommer nog inte att innebära något negativt, snarare egentligen något positivt för oss kanske eftersom vi i grund och botten just idag ägs av ett lands regering. Vi är ju ett kommersiellt företag och vi vill jobba med de delarna, så jag tror inte att det här kommer att påverka oss särskilt mycket egentligen, vi anställda, säger Mattias Sundquist.