En samling sprutor från ett sprututbytesprogram
Foto: Drago Prvulovic / TT

Beslut om sprututbyte kan vara på gång i Västmanland

"Det finns olika syn på den här verksamheten"
1:29 min

Efter att ha varit på tapeten under lång tid kan nu ett beslut om sprututbytesprogram vara på väg att genomföras i Västmanland. 

I torsdags beslöt regeringen att skicka en remiss till lagrådet som ska möjliggöra för landstingen att ensamma besluta om sprututbytesprogram för narkomaner.

– Och om jag förstått lagrådsremissen rätt så är målsättningen där att lagstiftningen ska vara på plats i mars nästa år, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Kenneth Östberg.

Det skulle innebära att enskilda kommuner inte längre får besluta om det ska finnas sprututbytesprogram utan beslutsmakten skulle flyttas över till landstingen. I Västmanland har den här frågan diskuterats under flera år och redan 2011 tillsatte landstinget en utredning i frågan.

– Det har tagit lång tid för många landsting och det tror jag dels beror på att det är verksamhet som vi inte ansvarar för i dag och dels att det också har funnits olika syn på den här verksamheten, säger Kenneth Östberg.

Men när kan ett eventuellt införande bli aktuellt i Västmanland?

– Blir det ett beslut i fullmäktige om genomförande så tror jag att det blir någon gång under nästa år, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".