Gäddgårdsskolan i Arboga
På Gäddgårdsskolan i Arboga och de flesta andra skolor i kommunen anordnar man redan läxhjälp för eleverna och kommunen kommer nu att ansöka om stadsbidrag. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Många skolor har inte sökt bidrag för läxhjälp

"Vi tog i stort sett för givet att vi inte hade någon chans i år heller"
2:00 min

I våras var det bara omkring hälften av skolorna i Västmanland som sökte och fick statsbidraget för läxhjälp. Men fortfarande finns det pengar kvar hos skolverket och imorgon (31 augusti) är sista dagen för kommuner och andra huvudmän inom skolan att ansöka om statligt bidrag för läxhjälp för 2016.

Statsbidraget till läxhjälp ska gå till att elever får hjälp med läxor och annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid. Pengarna delas ut av Skolverket, som ska prioritera skolor med låga studieresultat om det är så många skolor som söker så att inte pengarna räcker till.

Förra året räckte inte pengarna till alla som sökt, då delades sammanlagt drygt 20 miljoner ut. I år fanns betydligt mer pengar – 340 miljoner – men många skolor ansökte inte så det blev 70 miljoner kvar hos Skolverket.

Här i Västmanland var det ungefär hälften av skolorna som sökte och fick bidraget. Men de som inte sökt får en chans till på de 70 miljoner som finns kvar med sista ansökningsdag imorgon, å Arboga kommun har till slut bestämt sig för att söka. Kommunen har redan idag läxhjälp på de flesta av sina skolor, men hittills utan hjälp av statsbidrag.

Ulf Karlsson, verksamhetschef för grundskolan i Arboga kommun, berättar att det satt långt inne att söka bidraget i år, eftersom kommunen fick nej förra året, och inte trodde att det var lönt att söka igen.

– Vi fick avslag beroende på att vi hade för bra resultat och det innebar ju också då att i år när det kom ytterligare en förfrågan om att kunna söka pengar så tog vi i stort sett för givet att vi inte hade någon chans i år heller eftersom våra resultat var bättre i år än de var i fjol.

– Därför så känns det ju lite snopet... men dels så är det ju så att det har blivit mycket mera pengar, så att vi kommer att söka innan ansökningstiden går ut, så får väl tiden visa om vi får pengar eller inte, säger Ulf Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".