"Visäte och Halvdan läto hugga stenen efter Holme, sin fader, och efter Holmfast, sin broder. Livsten ristade dessa runor." Så står det på runstenen i kyrkväggen på Sala Sockenkyrka. Foto: Jenny Berggren/SR
Jenny Berggren/SR Foto: Jenny Berggren / Sveriges Radio

Beslut fattat om runsten i Sala

"Känns naturligtvis väldigt bra"
1:00 min

Runstenen som sitter inmurad i södra väggen på Sala sockenkyrka ska nu kopieras och placeras i parkmiljö, detta efter ett beslut i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

– Det känns naturligtvis bra att stenen får komma till en väl synlig plats precis som den var när man reste den en gång i tiden, säger Mats Köbin ordförande i Sala-Heby Vikingavänner.

I beslutet som fattades i går, ingår att kopian måste finansieras av någon annan än Sala kommun och enligt Mats Köbin arbetar man på flera fronter för att ordna finansieringen.

– Vi jagar sponsorer, både bland företagare och privatpersoner och det rullar på, säger han.

När tror du då att runstenen kan stå på den nya platsen?

– Nu när vi har fått en plats som är så offentlig och alla kan se hur fin den är att bidragen rullar in och att vi även kan få bidrag från annat håll, säger Mats Köbin, ordförande i Sala-Heby Vikingavänner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".