Lärarnas riksförbund kritiska mot bidrag som inte söks

"Mycket beklagligt"
0:57 min

Lärarnas Riksförbund är kritiska mot att många kommuner inte ansöker om det statliga bidraget för läxhjälp.

Många kommuner väljer att inte söka det statliga bidraget för läxhjälp, det har P4 Västmanland tidigare rapporterat om. I Västmanland var det i våras bara omkring hälften av kommunerna som sökte och fick bidraget. Och det här får nu kritik från Lärarnas Riksförbund.

– Det är beklagligt. Det här är ett statligt bidrag som ska öka likvärdigheten i skolan och kompensera de elever som inte får samma stöd hemifrån, säger Sara Svanlund, andra vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund hade, enligt Sara Svanlund, hellre sett att bidraget gick direkt till skolorna, istället för att det låg på kommunerna att söka.

– Det bästa hade ju varit om alla kommuner hade sökt, men nu ser vi ju att det är kommuner som inte söker, säger Sara Svanlund och fortsätter:

– Men som jag sa tidigare så önskar vi att man hade riktat det här bidraget direkt till skolorna, istället för att det var upp till kommunerna att söka. Det hade inneburit ett lite mer likvärdigt system, säger Sara Svanlund, andra vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".