Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att hindra smuggling på rättspsykiatriska kliniker

"Det blir ju ett problem"
2:11 min
Rättspsykiatriska kliniken i Sala.
1 av 2
Rättspsykiatriska kliniken i Sala. Foto: Per Fahlén/SR Västmanland
Bengt Jarl, verksamhetschef rättspsykiatrin i Sala
2 av 2
Bengt Jarl, verksamhetschef för rättspsykiatrin i Sala. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.

Säkerheten för besökande till rättspsykiatrin är omfattande, men via den vanliga posten går det att smuggla in såväl vapen som narkotika.

För att inkommande post till rättspsyk ska få kontrolleras krävs en misstanke om att försändelsen innehåller något otillåtet. Till skillnad från fängelser och anstalter så finns alltså ingen laglig möjlighet att gå igenom all post, trots att rättspsykiatrisk vård är en påföljd som en domstol dömt ut.

Det är rättspsyks chefsöverläkare som måste fatta beslutet om en försändelse ska kontrolleras och därefter ska rätt administrativa blankett fyllas i. Det gör hela processen tidskrävande, säger Bengt Jarl, verksamhetschef för Västmanlands rättspsykiatriska klinik i Sala.

– Det blir ju ett problem för det tar ganska mycket av värdefull läkartid i anspråk och sedan blir det också problem om patienten ibland får vänta på paket. Våra patienter är ibland otåliga och det kan bli irritation, säger Bengt Jarl.

– Vi har ju beslagtagit preparat som har kommit, och det kan ju levereras i väldigt små paket och då är det ju viktigt att vi är väldigt observanta, säger han.

Även försök att smuggla in saker för elektronisk kommunikation har förekommit, säger han.

Problemet med posthanteringen uppmärksammades tidigare i år av landets sex största rättspsykiatriska kliniker; St Sigfrid i Växjö, Vadstena, Karsudden i Katrineholm, Säter, Sundsvall och Umeå. De vände sig till Socialstyrelsen samt Inspektionen för vård och omsorg, med en fråga om att rutinmässigt få använda samma teknik som på flygplatser för att scanna all inkommande post, men svaret blev nej.

Bengt Jarl på rättspsyk i Sala skulle gärna se en förenkling av posthanteringen.

– Det är ju i så fall om man skulle kunna få använda sig av genomlysning via röntgen vid inpassering så skulle det kunna underlätta en del, säger han.

– Men man vet ju att när det ska ske förändringar inom det här området så brukar det ta sin tid så det förväntar jag mig inte att det ska hända i närtid, säger Bengt Jarl till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".