Interna konflikter kring närradions framtid

2:13 min

Framtiden för Västerås närradio är oviss. Föreningen står helt utan styrelse och drivs från och med idag enbart med hjälp av ideella krafter.

Den dåliga ekonomin har gjort att styrelsen vill försätta föreningen i konkurs. Men eftersom en grupp medlemmar i föreningen fortsätter att kämpa för närradions överlevnad, så har nu hela styrelsen ställt sina platser till förfogande, liksom ansvarig utgivare. Så här förklarar Tom Johansson varför han för ett par dagar sedan valde att lämna rollen som föreningens kassör.

– Eftersom det nu finns den här intressegruppen som vill driva föreningen vidare så vill inte vi vara något hinder för de att kunna göra det, utan nu finns det möjlighet att kunna kalla till ett extra årsmöte och tillsätta en ny styrelse helt enkelt, säger Tom Johansson.

Redan för ett par veckor sedan stod det klart att närradions ekonomi var så pass dålig att styrelsen ville ansöka om konkurs, senast den sista augusti skulle ansökan lämnas in. Eftersom medlemmarna på ett extra årsmöte då protesterade, så valde ordföranden och en av ledamöterna att lämna styrelsen.

Sedan dess har alltså en grupp medlemmar i föreningen påbörjat ett arbete för att hitta ny finansiering och rädda närradion. Det ledde i veckan till att alla kvarvarande styrelsemedlemmar lämnade sina uppdrag. Det gjorde även den ansvarige utgivaren.

Den anställde som jobbat som stationsansvarig slutade igår, men fortsätter idag oavlönad på ideell basis.

Frågan om närradions framtid är infekterad. Mellan den avhoppade styrelsen å ena sidan och medlemsgruppen som vill driva föreningen vidare å den andra sidan råder det stor oenighet om flera saker, bland annat när det gäller medlemmarnas insyn i det som hänt. Roland Sundgren från föreningen Gamla Gardet anser att den nu avhoppade styrelsen agerat helt utan medlemmarnas mandat.

– Vi har alltså inte varit med i den här beslutsprocessen för vi har inte kallats till de här så kallade årsmötena eller representantskapsmötena, säger han.

– Antingen beslutar medlemmarna i föreningen att man ska fortsätta verksamheten och då ser man till att lösa de ekonomiska problem som finns eller också så upplöser man föreningen, det finns de två alternativen, och vi har inte som medlemmar i närradion fått en chans att ta ställning till någonting av det här, säger Roland Sundgren.

Kritiken tillbakavisas av Tom Johansson, som säger att kallelse har gått ut till alla medlemmar. Han anser att styrelsen gjort allt den kan för närradion.

– Läget var ju som sagt akut när vi insåg at det kommer inte att finnas pengar så att det räcker året ut och styrelsens ansvar är att agera och reagera i sådana här lägen och jag anser att vi har gjort det.

– Om den här intressegruppen av medlemmar är intresserade av att driva föreningen vidare så gärna för mig, säger Tom Johansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista