Eva Dellemyr på Västerås stift och ungdomsprästen Cecilia Redner som bland annat håller i rollspelskonfirmation.
Eva Dellemyr på Västerås stift och ungdomsprästen Cecilia Redner som bland annat håller i rollspelskonfirmation. Foto: Helena Lund

Västerås stift tar fram strategi för att fler ska konfirmera sig

"Många konkurrenter om ungas uppmärksamhet"
1:54 min

Nu startar konfirmandsäsongen för årets åttondeklassare. Men allt färre konfirmerar sig och inom Västerås Stift försöker man nu vända trenden och nå fler ungdomar.

Även om antalet konfirmander minskar är behovet att få diskutera existentiella frågor minst lika stort som tidigare, tror Eva Dellemyr som jobbar med konfirmation på stiftet.

– Jag tror att behovet är jättestort. Vi behöver ännu mer förankring idag, för vi står i ett enormt flöde av impulser, information och påtryckningar från olika håll - och då är det ännu viktigare att veta vem är jag, vilka är mina värderingar, vad vill jag göra med mitt liv.

På 70-talet konfirmerade sig 80 procent av alla ungdomar - idag är det cirka en tredjedel. För Svenska kyrkan som tampas med svikande medlemsantal är det viktigt att vinna tillbaka den här gruppen.

Därför görs nu en nationell intern satsning kallad Krafttag konfirmation. I Västerås stift hålls en stor konferens för alla församlingar på temat nu i september då man ska utarbeta en strategi för att öka antalet konfirmander.

Redan har mycket gjorts, bland annat genom att erbjuda olika tider på undervisningen under året, på till exempel lov eller helger.

– Vi har många olika alternativ, så att det ska kunna passa in i den unga människans almanacka. För vi har många konkurrenter om deras uppmärksamhet, säger Eva Dellemyr.  

Ett annat sätt att få ta plats i de ungas liv är att kombinera konfirmationen med olika hobbies och upplevelser. Inom stiftet - som även innefattar Dalarna - erbjuds en lång rad olika sorters konfirmation, till exempel med inriktningarna dataspel, cosplay, rollspel, dans, sång, fotboll, ridning och olika utlandsvistelser. Finns då inte en risk att själva budskapet inom konfirmationen hamnar i skymundan?

– Jo den risken finns. Men ska vi vara framgångsrika måste vi vårda kärnan. För ungdomar som kommer till oss förväntar sig ju att få tala om Gud, vad är meningen med livet - finns det något som är större än mig själv? Så jag tänker att det är de frågorna som är vår framgångsfaktor, avslutar Eva Dellemyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".