Patienter med cancer ska inte skickas runt

2:45 min

Nu ska patienter med misstänkt cancer slippa bollas mellan olika vårdgivare. Vårdcentraler ska med kort varsel skicka patienter till Diagnostiskt Centrum på sjukhuset i Västerås för undersökning.

Maria Eckerrot är ansvarig överläkare på medicinkliniken i Västerås där den helt nya mottagningen, Diagnostiskt Centrum är placerad:

– I det här centret så ska vi ta hand om de patienter som vi upplever bollas omkring i sjukvården.

När jag pratade med dig tidigare om det här så sa du att du har längtat efter det här så länge och att det är så kul.

– Ja det känns fantastiskt för de här patienterna upplever jag har det absolut jobbigast. Det är fruktansvärt och gå och känna sig sjuk. Att känna en knöl någonstans och inte snabbt få bli undersökt och även om man kommer fram till en diagnos som inte är rolig så är ändå vissheten och att man kan göra något bättre än att bara gå och vänta, säger överläkare Maria Eckerrot.  

På den helt nya länsövergripande mottagningen, Diagnostiskt Centrum vid medicinkliniken i Västerås, som öppnade i slutet av augusti kommer ett team med läkare, hematologer, onkologer och kontaktsjuksköterska att finnas.

Patienter som skickas till mottagningen från vårdcentralerna eller andra sjukhuskliniker är patienter med allvarliga symtom som viktnedgång, hög feber och trötthet. Det kan också vara patienter med misstänkt lymfkörtelcancer eller patienter där man inte hittar modertumören.

Maria Eckerrot hoppas nu att patienter ska slippa att bollas runt inom sjukvården.

– De kan hamna på kirurgen, på ortopeden, på medicin och på onkologen och lite varstans och det är det som har varit otydligt. Att man inte vet vart man ska skicka dem. Så de kan hamna på lite olika ställen och då kommer remissen till ortopeden och så säger ortopeden att den här ska till medicin och det är det här som vi absolut vill undvika nu, säger Maria Eckerrot.

Som patient kan man söka sig till mottagningen själv eller måste man gå via vårdcentralen?

– Ja man har ju rätt att söka själv. Med den nya patientlagen så har man rätt att söka själv och skriva en egen remiss. Men det vi vill är att man ska ha tagit vissa prover först. Så det absolut bästa är att man går till sin vårdcentral och tar de vanligaste blodproverna.  

– Om vi skulle ta emot alla patienter som känner sig trötta, då skulle vi bli överhopade och då finns det risk att vi inte hinner ta hand om de allra mest sjuka, säger Maria Eckerrot.

Samtliga vårdcentraler och kliniker i Västmanland har fått information om mottagningen och vad som krävs för att skicka patienter till Diagnostiskt Centrum.

Satsningen på ett Diagnostiskt Centrum på sjukhuset i Västerås finansieras delvis av de 10 miljoner kronor som Landstinget Västmanland fått från regeringen för en bättre cancervård.

Verksamheten kommer att utvärderas och Maria Eckerrot hoppas att mottagningen om något år blir permanent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista