Simon Zmrzlak ska på lördag tävla i Västerås Swimrun.
1 av 3
Simon Zmrzlak ska på lördag tävla i Västerås Swimrun. Foto: Erik Hammarström (privat).
Västerås Swimrun Björn Offerman
2 av 3
Bilden är tagen i våras när Västerås Swimrun hade sin första meetup och träning inför lördagens lopp. Björn Offerman längst fram i grön mössa. Foto: David Gustafsson (privat).
Björn Offerman och Simon Zmrzlak arrangerar tillsammans med David Gustaffsson en Swimrun-tävling i Västerås för första gången.
3 av 3
Björn Offerman och Simon Zmrzlak arrangerar tillsammans med David Gustaffsson en Swimrun-tävling i Västerås för första gången. Foto: Sveriges Radio.

Västerås första Swimrun arrangeras i helgen

Tävlande Simon Zmrzlak: Jag ska gå ut och ha kul med min partner, vi ska ha riktigt kul!
2:36 min

Man växlar mellan simning och löpning, utan att byta kläder, utan att stanna. För första gången, på lördag, arrangeras en Swimrun-tävling i Västerås. 

Att simma och springa i naturen är något vi alla gjort många gånger, men tävlingsformen Swimrun är relativt ny. I Swimrun springer och simmar du om vartannat i naturen och tävlar i lag om två. På lördag ordnas Västerås Swimrun för första gången. 

En av de tre som arrangerar tävlingen är Simon Zmrzlak, från Västerås, som själv ska delta i tävlingen. 

–Formen är god, jag har crawlat en del i sommar och löpningen är hysad så jag känner mig laddad! 

Simon har tränat en hel del sen tidigare och tycker just tjusningen med Swimrun är närheten till naturen och frihetskänslan. 

– Jag har blivit helt såld på det här, det är väl nån form av kris jag har, säger Simon och skrattar. 

Vi i tävlingsledningen är laddade som tusan! Det kommer bli en riktigt bra tävling. 

Start och mål är på Björnö i Västerås och deltagarna kommer att springa och simma på och längs med Björnö för att slutligen ta sig över till Gäddeholm på fastlandet och sen över till Björnön igen.

Hur lång är banan?

– Nånstans runt 18 kilometer, det är lite svårt. Vi mötte upp banan på internet och då blev den ungefär 16 km men när testkörde så fick vi den till 18,5 km. Då är ca 2,5 km simning och resterande löpning, säger arrangör Björn Offerman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".