Många personer har alldeles för dåliga lösenord.
Många personer har alldeles för dåliga lösenord. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Så skyddar du dig på nätet

4:43 min

Om du använder samma lösenord överallt kan någon få tag på din mejl genom att hacka en annan sajt och sedan ändra alla dina lösenord. Här är bästa tipsen för att skydda sig. 

Om någon tar över din mejl kan hela ditt liv online tas över av någon annan. När du tycker på "glömt lösenord" på nästan vilken sida som helst skickas en återställningslänk till din mejl. Om en hackare har kontroll över din mejl kan den alltså ändra alla dina lösenord på nätet. 

– Ett bra lösenord ska vara långt, det är viktigt. Det ska också vara unikt. Om det läcker en lösenordsdatabas från en tjänst och du har använt samma lösenord på samma tjänster kan en angripare mycket enkelt testa de vanligaste tjänsterna och se om de kommer in med lösenordet där, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige.

Bästa tipsen är:
1. Gör lösenord som du kommer ihåg.
2. Gör lösenord som är minst 10 tecken långa.
3. Använd unika lösenord. Ett per hemsida.
4. Ta hjälp av en lösenordshanterare. Det är som ett digitalt kassaskåp du har på datorn med alla lösenord inlåsta i.

Vill du läsa mer har Internetstiftelsen gjort en lättläst rapport om det här: https://www.iis.se/fakta/losenord-for-alla/


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista