Fördjupad översiktsplan Fagersta
1 av 2
Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Marino Wallsten (S) kommunalråd i Fagersta
2 av 2
Marino Wallsten, kommunalråd (S) i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.

Fagersta planerar för framtiden

"Utveckla våra centrum"
1:48 min

Fagersta kommun tar sikte på framtiden och presenterar nu sin plan för hur kommunen ska utvecklas för att inte avvecklas. I två års tid har arbetet med den nya översiktsplanen pågått, nu är den klar.

Arbetet med översiktsplanen påbörjades redan 2014 och syftet var att ta ett helhetsgrepp om Fagerstas fysiska miljö. Ett par områden är prioriterade, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

– Det handlar dels om att utveckla våra centrum och att knyta samman delarna Fagersta och Västanfors, säger han.

Enligt Marino Wallsten handlar det om att kunna locka till sig och behålla invånare, en utmaning som Fagersta delar med många små orter. En stor del i arbetet har också alltså varit att tar fram förslag på hur Fagersta och Västanfors ska kunna byggas ihop på ett bättre sätt. För idag finns det fler så kallade barriärer i staden, säger Marino Wallsten.

– Vi har ju en rent fysisk barriär som är i form av en järnväg som går som någon slags skiljelinje mellan de olika stadsdelarna.

– Det man kan säga om Fagersta är att de bebyggda områdena är ganska utspridda och här ligger en utmaning att försöka knyta samman de här områdena med gång- och cykelvägar, säger Marino Wallsten.

Planen ska nu ställas ut under två månader och klubbas troligen slutgiltigt i februari nästa år. Även om förslagen i planen kanske inte realiseras för än om minst tio år så ligger de första stegen inte så långt bort, säger Marino Wallsten.

– Det finns ju inga beslut ännu men det som eftersöks ganska mycket är förbättringsåtgärderna kring Västmannavägen, där man föreslår en kombinerad gång- och bilgata och även att utveckla Järntorget, säger Marino Wallsten (S) till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".