Sven Fallgren, rektor
Sven Fallgren, rektor vid Wijkmanska gymnasiet Västerås. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Gymnasieelever slår larm om kaos i undervisningen

Rektorn: Vi gör vad vi kan för att lösa det här
1:24 min

Gymnasieelever på kommunala Wijkmanska gymnasiet i Västerås protesterar mot att de inte fått något schema och att det därför blir rörigt i undervisningen.

I en insändare i dagens VLT skriver en elev att det inte finns något schema, trots att terminen började för två veckor sedan. Eleverna vet varken vad de ska ha för lektioner eller när.

Skolans rektor, Sven Fallgren, säger att bristerna beror på dataproblem närmare bestämt migrationen mellan två system där schemainformationen läggs ut till eleverna.

– Det jobbas för fullt både på skolan och med supporten som sköter datasystemet i staden för att få ordning på det här, säger han.

Tills vidare lägger skolan ut schemat som pdf i ett av datasystemen, V-klass. Informationen om den lösningen har dock inte nått ut till eleverna.

– Så att schema finns, det är bara det att det inte har gått ut till eleverna på riktigt sätt, säger han.

Spelar det någon roll då om det finns schema om eleverna inte känner till vart det finns?

– Nej, det är där bristen har skett, säger rektor Sven Fallgren.

Han säger att det även är ett läraransvar att informera om schemat. Även han som rektor har ett ansvar och så sent som i förmiddags informerade han en klass.

Han säger att han förstår att det finns en frustration hos eleverna men att skolan gör allt för att bemöta den för att eleverna ska känna en studiero och en trygghet i skolan.

– Jag tycker absolut att vi gör vad vi kan för att lösa det här på bästa möjliga sätt och sedan finns det naturligtvis brister som vi kan åtgärda och jobba med på ett bättre sätt, säger rektor Sven Fallgren till P4 Västmanland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".