Klotter i Västerås
Mörka tunnlar i Arboga ska få ny ljus färg, som gör det lättare att klottersanera. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio

Ny färg för sanering och trygghet

"Två flugor i en smäll"
1:10 min

Arboga kommun satsar på att förebygga klotter och öka tryggheten på samma gång.

Metoden är att måla kommunens gång- och cykeltunnlar i en speciell färg, säger driftschef Henrik Syrjälä på tekniska förvaltningen.

– Det är ett klotterskydd med pigment i, man kan få det i olika pigment men vi har valt en vit så att vi ökar trygghetskänslan också i tunnlarna samtidigt, säger han.

– Det är två flugor i en smäll, säger Henrik Syrjälä.

Under sommaren har mängden klotter ökat stort i Arboga. Som vi kunde berätta i veckan är kostnaden för saneringen nu uppe i 200 000 kronor. Det är fyra gånger så mycket som normalt. Men med den nya färgen i tunnlarna hoppas Henrik Syrjälä på ett trendbrott.

– Det som är fördelen med det här klottermedlet är ju att man inte behöver kemikalier utan man tar bort klotter med varmvatten i stort sett, så det blir mycket billigare och går snabbare att få bort klottret, säger Henrik Syrjälä.

Hittills har den nya färgen målats i tre tunnlar på Brattberget och i Bergmansparken och det har mottagits väl.

– Det har visat sig vara så positivt att vi kommer att fortsätta med de behandlingarna i fler tunnlar, säger Henrik Syrjälä.

Totalt kommer ett 15-tal tunnlar att målas och målet är att ha färdigställt ungefär 80 procent av dessa de kommande 2-3 åren, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".