Lastbilar.
Foto: Fredrik Persson/TT

Nya krav på förarbevis för tung lastbil

"Skulle inte chansa att köra utan bevis"
1:04 min

Från och med imorgon måste alla yrkeschaufförer som kör tung lastbil ha gått en kurs för att få fortsätta köra i tjänsten. Därför har det varit full fart på den fem dagar långa vidareutbildningen. Och den som inte hinner få sitt bevis kan få dryga böter om de ändå skulle köra.

– Ja, det blir dagsböter för föraren om man inte genomfört sin fortbildning eller om man tagit körkort efter 10 september 2009, då är det krav på grundutbildning och att man sedan ska fortbilda sig vart femte år, säger Mats Andersson som är utbildningschef på Sveriges Åkeriföretag.

– Uppfyller man inte det så får man dagsböter, men även den som är ansvarig för transporten, ofta den trafikansvarige eller den som äger åkeriet riskerar att dömas till samma straff som föraren, tillägger han. 

Tror du att folk som inte hunnit få det här yrkeskompetensbeviset i handen kommer att våga chansa, för det handlar om tusentals förare som inte hunnit få det?

– De senaste siffrorna fram till 1 september visar att 91 244 har genomgått sin fortbildning men att bara 85 820 som hade betalt och fått beviset utfärdat. Och det är klart att det i den gruppen finns det ju en risk att förare som inte är av den skara förare som gått grundutbildning och kanske blir klar efter den 10 september.

– Men jag skulle inte chansa att köra utan, det är ju ett brott, säger Mats Andersson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".