"Nya" hällristningar funna i Västerås

Tidigare okända hällristningar har hittats i Västerås, närmare bestämt på Ormberget, Skallberget och Gideonsberg. Sex ristningar, funna av hällristningsletaren Jouni Tervalampi, har nu besiktigats.

I höstas hittade arkeologen Örjan Hermodsson nya hällristningar vid Vegagatan och Emausgatan.

När hällristningsletaren Jouni Tervalampi läste arkeologens rapport, som nyligen kommit ut, förstod han att det antagligen skulle finnas fler hällristningar i samma område.

Nu har sex nya hällristningar besiktigats.

En av dem ligger precis vid Gideonsbergsskolan. Den föreställer en figur som är knappt 60 centimeter hög.

- Det intressanta med den är att man kan se att det är en kvinna. För kvinnor brukar ofta ristas med hästsvans, vilket man kan se här, säger Jouni Tervalampi till P4 Västmanland.

Normalt brukar man säga att hällristningar är runt 3 000 år gamla, men Jouni Tervalampi tror att den här är lite yngre.

Det är det svårt att hitta hällristningar. Enligt Jouni Tervalampi är det viktigt att solen lyser på stenarna på rätt sätt för att man ska se någonting, men för den som inte har kunskap om hällristningar är de ändå svåra att se.

Själv har han letat hällristningar i tio års tid,  och kommer att fortsätta med det:

- Andra går en promenad, men själv går jag en stund i skogen och tittar på stenar. Det kanske ser lite märkligt ut för folk, men det bryr jag mig inte om!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".