Barn med glasögon (arkivbild). Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Barn med glasögon (arkivbild). Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Valfrihet viktigt när landstinget ersätter unga för glasögon

"Man kan välja vilken optiker man vill"
1:08 min

Från och med 1 mars får landstingen statliga pengar för att alla barn och ungdomar med synnedsättning ska kunna skaffa sig glasögon. Landstingen har gjort lite olika för att fördela det statliga stödet.

I Västmanland får alla unga mellan 8 och 19 år ett bidrag på 800 kronor till glasögon och kontaktlinser.

Stödet det dras av direkt hos optikern som personen valt. I Kalmar däremot där har landstinget gjort en upphandling och glasögonen är helt kostnadsfria. Landstinget i Kalmar är också ensamma om det.

Marianne Bergendahl förvaltningschef på Landstinget Västmanland säger att landstinget valt modell för att ge fler valmöjlighet.

– I Västmanland är det så att man kan välja vilken optiker man vill, både inom länet och utanför länet. Vi ersätter sedan optikern direkt med de här 800 kronorna. Om det är dyrare än 800 kronor får kunden själv betala. Det är just att man kan ha en optiker som inte är inom länet som är en faktor som vi har tagit hänsyn till, säger Marianne Bergendahl till P4 Västmanland.

Men i Kalmar har man via en upphandling sett till så att glasögonen blir helt kostnadsfria. Varför har man inte gjort en upphandling i Västmanland?

– Vi har valt en annan lösning och det kan vara så att vår känns mer flexibel. Att man kan använda sin egen optiker eller vilken optiker man vill. Men vi följer olika landstings sätt att administrera det här och är det någon som har kommit på en bra lösning så kommer vi naturligtvis att titta på det här, säger Marianne Bergendahl.        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".