Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Domkyrkan i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Domkyrkan i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Svenska Kyrkan möter nya grupper i samhället

"Muslimer deltar i konfirmandundervisning"
2:03 min

Svenska Kyrkan har i år tappat långt fler medlemmar än tidigare år. Samtidigt går tusentals personer också aktivt med i kyrkan årligen.

Svenska Kyrkan fortsätter att tappa medlemmar. Fram till och med augusti i år har mer än 47000 personer begärt utträde, enligt Kyrkans Tidning (12/9), vilket är betydligt fler än föregående år.

Men med en allt större grupp invandrare i Sverige möter kyrkan samtidigt nya grupper. Till exempel kan det handla om att inkludera ungdomar från olika religiösa bakgrunder i konfirmandundervisningen, säger Eva Dellemyr, ansvarig för konfirmationsfrågor på Västerås stift.

– Min dröm är att vi ska erbjuda konfirmation tillsammans med andra kyrkor. För konfirmation är ju väldigt mycket ett erbjudande till unga människor. Och min önskan är ju att alla ungdomar ska få möjlighet att fundera över de här frågorna under en viktig del av sitt liv.

Idag tillhör 6,2 miljoner personer Svenska Kyrkan. Och samtidigt som man tappar medlemmar kommer också nya. Förra året valde 9000 personer över 12 år aktivt att gå med i kyrkan. Av dem kom en tredjedel via konfirmationen. Hur många av dessa som har annan trosbakgrund förtäljer inte statistiken, men på flera håll deltar redan ungdomar från andra kulturer i undervisningen, berättar Eva Dellemyr.

– I många församlingar idag har vi muslimska ungdomar med under konfirmandtiden, men som sedan inte konfirmerar sig för att de tillhör en annan kyrka. Väldigt många invandrare är ju sekulariserade och där föräldrarna har en önskan om att barnen ska komma in i det svenska samhället och ta del av det som finns där.

Eva Dellemyr berättar att man även har konfirmandassistenter som är muslimer.

– Det leder till många bra frågor. Ju fler religioner och erfarenheter vi får in i verksamheten, ju bättre blir den.

Finns då inte en risk att man tonar ner det kristna budskapet för att finnas till för alla?   

– Självklart pratar vi om Gud och Kristi grundsyn, det är ju vår plattform när vi pratar om existentiella frågor. Bara det att vi är i kyrkan, i en kyrklig miljö, gör det ju tydligt vad vi utgår i från, säger Eva Dellemyr. 

– Jag tror att i det här mångkulturella samhället behöver vi vara väldigt tydliga, för det är ju först när jag vet vem jag är, hur mina rötter ser ut, som vi kan möta det annorlunda, det olika. Så jag tänker att det är ett fredsprojekt i sig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".