Unga stöttar unga. Ebba Vacchi jobbar med demokratifrågor på Bäckbyskolan med stöd av Anna Magnusson.
Unga stöttar unga. Ebba Vacchi jobbar med demokratifrågor på Bäckbyskolan med stöd av Anna Magnusson. Foto: Sigrid Renklint/Sveriges Radio

Mer demokrati och trivsel med Hälsoråd på Bäckby i Västerås

Vi blir gladare!
3:55 min

Hälsa och makt. Det är viktiga frågor för hälsocoacherna. Det är ungdomar som jobbar med trivsel och demokratifrågor för sina kompisar på skolorna de går. Idag träffades de på Björnön för utbildning.

Hälsocoacherna jobbar med elevföreningar, Hälsoråd, hemma på sina skolor. Två föreningar från Bäckby var med på kursen och vi pratade med Ebba Vacchi som går i nian på Bäckbyskolan.

Där har Hälsorådet lagt energi på att få till trevlig saker att göra tillsammans, som att spela fotboll, baka eller se på film

– Vi får nya vänner, det blir bättre gemenskap och vi känner oss mycket gladare, säger Ebba Vacchi.

Det är ungdomarnas egna idéer som tas tillvara av Hälsoråden, och det tror elevhälsosamordnare Anna Magnusson är hela poängen.

– Det är lätt att vi vuxna har färdiga koncept om vad vi tror är hälsa är för ungdomar, men här får ungdomarna chansen att vara med och tycka, och vi kan jobba med demokratifrågor.

Och det gör skillnad för Ebba Vacchi att det är ungdomarna själva som bestämmer.

– Man känner sig självständig när man får sin egen röst hörd. Det blir roligare när det är våra egna tankar och idéer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".