Stadshuset i Västerås.
Stadshuset i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Raido.

Utköp av chefer nödvändiga enligt SKL

"Ett ledarskap som inte fungerar det är ju förödande för medarbetarnas motivation"
0:46 min

Landstinget och Västerås Stad lägger många miljoner på att köpa ut medarbetare. Linda Persson Melin på Sveriges kommuner och landsting (SKL) tror inte att man väljer att köpa ut någon om det inte är absolut nödvändigt.

Västerås Stad och landstinget har köpt ut medarbetare för totalt 27 miljoner kronor de senaste två åren. Rolf Löfberg, som är förhandlingschef för akademikerfacket SSR, tycker att utköpen som gäller chefer är onödiga i de flesta fall.

Linda Persson Melin jobbar med chefs- och ledarskaps-frågor på organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hon tycker att det är bra om man kan hindra att det går så långt som till att en chef måste bli utköpt, men hon tror inte att man väljer att köpa ut någon om det inte är absolut nödvändigt.

– Det kostar ju också oerhört mycket pengar att ha någonting som inte fungerar. Ett ledarskap som inte fungerar det är ju förödande för medarbetarnas motivation och produktivitet så det är inte heller bra, säger hon och fortsätter:

– Men det är klart, kan man hindra att det går så långt i ett tidigare skede så är det naturligtvis bra. Sedan tror jag också att man måste vara väldigt bra på, inför rekryteringen, att ta fram bra underlag – vad är det för kompetensprofil vi ska ha, säger Linda Persson Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".