Fiskartorget under kulturnatten i Västerås 2014 / Foto: Michael Gawell / SR
Kulturnatten i Västerås 2014 var mycket lugnare. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Nära upplopp under Västerås kulturnatt

Polisen: Bråk mellan flera olika gäng
1:21 min

Det blev en mycket stökig lördagskväll under Västerås kulturnatt. Ett större slagsmål och oroligheter främst i de centrala delarna av Västerås kring Munkgatan, Stora gatan och Vasagatan.

Många som P4 Västmanland pratat med säger att de kände sig otrygga under kulturnatten. Alf Tillenius, yttre befäl på polisen berättar vad som hände:

– Det uppstod bråk, mellan flera olika gäng. När vi kommer dit är det väldigt stökigt, och när vi börjar jobba där på platsen så vänder sig den här folkmassan emot polisen. Vi är tvungna att agera på olika sätt och stävja den ordningsstörning som är. Vi var till exempel tvungna att använda hundar, och i samband med det började man att kasta sten.

Det här låter som kravaller i mina öron, hur illa var det skulle du säga?

– Ja, initialt från klockan åtta och fyrtio minuter framåt var det nära att det blev ett upplopp skulle jag vilja påstå, säger Alf Tillenius, yttre befäl på polisen i Västerås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".