Området vid Norsatippen.
1 av 2
Området vid Norsatippen. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio
Karl Ingström (L), kommunstyrelseledamot, Köping.
2 av 2
Karl Ingström (L), kommunstyrelseledamot, Köping. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio

Norsatippen i Köping kan bli rekreationsområde

"Det kan bli en jättefin utsiktspunkt"
2:00 min

Den gamla soptippen i Norsa i Köping föreslås bli ett nytt rekreationsområde. Det vill Liberalernas gruppledare i Köping, Karl Ingström, som skrivit en motion om att kommunen ska undersöka saken.

Kommunstyrelsen stöder Karl Ingströms motion och frågan ska tas upp på kommunfullmäktigemötet på måndag. Ingström ser möjligheter med den sluttäckta Norsadeponin.

– Den ligger väldigt bra till i förhållande till Karlbergsskogen som är ett mycket populärt rekreationsområde. Det är också svårt att hitta något användningsområde för denna stora tipp, eller täckning, och vi tänker oss att det kan bli en naturlig förlängning och addition av de möjligheter som redan finns i Karlbergsskogen, säger Karl Ingström (L), kommunstyrelseledamot i Köping, tillika Liberalernas gruppledare i fullmäktige.

Särskilt en motionstrappa har Ingström tänkt sig. Och motionstrappa beskriver han så här:

– En lång trappa där man kan bedriva trappträning i.

Inspirationen till motionstrappa fick han när han tillsammans med de andra i Liberalernas kommunfullmäktigegrupp besökte Kvarntorpshögen i Kumla. Där finns nämligen en stor så kallad motionstrappa, som lär vara mycket populär.

Vad är det för folk som håller på med sådant?

– Det är sådana som vill stärka sin fysik. Man kan ta det lugnt och gå eller så springer man fort, säger Ingström.

Köpingpolitikern Karl Ingström tänker sig också att det skulle kunna bli, om inte slalombacke så i alla fall en pulkabacke av den gamla sluttäckta tippen. Och vidare en monutainbikebana, utsiktpunkt och picnicområde för almänheten.

Invid Norsatippen ligger Köpings Ridklubb. Jenny Klintberg är positiv.

– Det är väl jättebra för alla som går med hundar, och kanske kan det också bli en lekpark för barnfamiljer, säger hon menar också att det skulle kunna bli en lämplig skid- eller pulkabacke.

Motionstrappa då?

– Det skulle säkert funka! Sen har det blivit väldigt populärt med de här utegymmen, så dessa två i kombination kunde väl vara en jätterbra idé, säger Jenny Klintberg.

Hennnes ridklubbkamrat Ellinor Holmkvist är mer skeptisk:

– Nej, inte enligt mig, svarar hon på frågan om hon tror att det finns ett behov av ett nytt rekreationsområde, och hon tror heller inta att hon själv skulle utnyttja det.

Går förslaget igenom på måndag, vilket allt lutar åt eftersom Kommunstyrelsen föreslår ett ja, så får Kultur- och Fritid och Tekniska förvaltningarna undersöka möjligheterna och kostnaderna för att göra Norsadeponin till rekreationsområde. det är alltså kostnaderna som Ingströms motion ska utreda.

– Jag tänker att det kan bli en jättefin utsiktspunkt. Man kommer att ha en bra utsikt från Norsatippen, både utöver Mälaren och inåt land, säger Karl Ingström.

Han säger att utredningen får visa om det krävs bilväg upp eller inte, men att tillgängligheten för alla är viktig. På måndag sammanträder Köpings kommunfullmäktige där denna fråga ska tas upp. Vad hela kalaset kommer att kosta får utredningen visa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".