brand skeppsholmen konsthögskolan
1 av 3
Foto: Mårten Eidevall, P4 Stockholm
Branden på Konsthögskolan, Stockholm.
2 av 3
Branden på Konsthögskolan, Stockholm. Foto: Lyssnarbild.
Konsthögskolan brinner
3 av 3
Foto: Anders Wiklund/TT

Branden på Konsthögskolan väcker känslor

"Det är en fruktansvärd händelse"
0:46 min

Det brinner fortfarande i Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Jakob Ojanen, konstnär från Västerås, är en av många som har en relation till skolan.

– Det är en fruktansvärd händelse med huset som brunnit ner och alla maskiner och studenternas verkstäder och pågående arbeten, säger Jakob Ojanen, konstnär och konstlärare från Västerås, som gick en fortbildning på skolan förra året.

På torsdagsförmiddagen brann det alltså fortfarande i Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Släckningsarbetet på branden, som ännu inte är helt under kontroll, väntas fortsätta fram till lunchtid på torsdagen.

Branden startade vid 16-tiden på onsdagen och över 70 brandmän har arbetat med att släcka lågorna. Under kvällen sprängdes ett hål i taket på byggnaden för att ventilera ut rök och värme på vindsvåningen.

Det var kartonger och skräp på våning fyra som började brinna, men efter att den första eldhärden släckts förvärrades läget igen efter en dryg timme när elden krupit vidare upp på vinden.

– Jag skulle hämta mina två sista verk från skolan idag men det kommer ju inte gå. Jag vet inte om det brinner där verken finns men det är inte det jag tänker på utan jag tänker på de grafiklärare och studenter som har sina verkstäder där, säger Jakob Ojanen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".